Når en hund skal deltage på en udstilling, prøve eller mentalbeskrivelse i DKK, må den ikke være behandlet med stoffer, der neddæmper eller opildner dens temperament eller som påvirker dens ydeevne f.eks. ved at dæmpe smerter.
Der er flere årsager til at præparter eller behandlinger, der kan virke præstationsfremmende, ikke er tilladt at bruge forud for deltagelse i prøver og konkurrencer.
Det er ikke ligetil at opstille en liste over tilladte og forbudte stoffer. Vi kender det fra de menneskelige sportsgrene; når man laver regler, gives der samtidig idéer til smuthuller. Og der er altid en fare for, at lister over godkendte og forbudte stoffer halter tre skridt bagefter. For ikke at tale om, at muligheden for at spore de forskellige stoffer ikke altid er til stede.
Derfor undlader vi i DKK at offentliggøre en liste over stoffer, vi betragter som forbudte, men vil i stedet herunder nævne en række eksempler på resultater af behandlinger, der er uønskede, i forbindelse med alle former for hundesport i DKK-regi:
Det er meget forskelligt hvor lang tid der går, før de forskellige medicintyper er ude af kroppen. Man kan derfor uforvarende komme til at stille med en hund, der er dopet, hvis den har været i en eller anden form for behandling. For at være på den sikre side, bør man spørge den behandlende dyrlæge om hvor længe hunden vil være påvirket af en given medicinering.
For hunde, som har fået fjernet den ene eller begge testikler på grund af en skade eller sygdom, er det muligt at søge dispensation hos DKK - se nedenfor. Sammen med dispensationsansøgningen skal der indsendes dokumentation for, at hunden har haft ”normale testikler på normal plads” før operationen. Dette kan være i form af en dyrlægeerklæring eller dokumentation fra tidligere deltagelse på udstillinger eller prøver, hvor hundens testikelstatus er blevet tjekket.
Herudover skal der vedlægges dokumentation fra en dyrlæge, hvor den præcise årsag til fjernelsen af den ene eller begge testikler fremgår. Det er kun i tilfælde af tilskadekomst eller alvorlig sygdom (f.eks. kræft), at hunden kan opnå dispensation, og det altid er op til DKK at vurdere, om den bagvedliggende årsag og/eller den indsendte dokumentation er tilstrækkelig.
Den dispensation, DKK kan give, gælder alene hundens mulighed for at deltage på en udstilling. Det vil sige, at dommeren ikke kan undlade at bedømme hunden eller diskvalificere hunden pga. testikelmangel. Det vil dog stadig være op til den enkelte dommer at vurdere, om der f.eks. er fejl (ud over testikelmangel), som ikke længere kan konstateres grundet indgrebet, så DKK vil aldrig kunne forudsige, hvordan en hund, der mangler den ene eller begge testikler, vil blive bedømt.
DKK er i gang med at udarbejde nye regler for doping, hvorfor muligheden for at søge om dispensation fra DKK’s dopingregler, for hunde i medicinsk behandling er suspenderet, indtil de nye regler er færdiggjort og godkendt af DKK’s bestyrelse.
Det er stadig muligt at søge om dispensation for hunde som er blevet opereret, dette gøres ved at kontakte DKK’s sundhedsafdeling på mail sundhed@dkk.dk, som derefter fremsender blanket til brug for ansøgning. DKK tager et gebyr på 300 kr. for at behandle en dispensationsansøgning.
Dispensationen gives til en specifik konkurrence disciplin, da der er stor forskel på graden af belastning. Du kan godt søge dispensation til flere discipliner i samme ansøgning.
I nogle tilfælde kan dispensationen være betinget af at der nedlægges avlsforbud på hunden. Det skyldes, at nogle former for behandling kan skjule lidelser, der betragtes som arvelige. Vær opmærksom på, at avlsforbuddet gælder hele hundens liv.
Hver ansøgning vil blive afgjort ud fra en konkret vurdering foretaget af DKK's dyrlæge eventuelt med inddragelse af DKK's Sundhedsudvalg og/eller eksterne rådgivere.
DKK godkender dispensationer givet af de andre nordiske landes kennelklubber. Hvis der foreligger gyldig dokumentation for, at en hund har fået dispensation til at konkurrere i Norge, Sverige, Finland eller Island, skal der altså ikke også søges om dispensation i DKK.
Dansk Kennel Klub
Parkvej 1
2680 Solrød Strand
56 18 81 00
post@dkk.dk
CVR 11 88 18 15
Betalinger til Dansk Kennel Klub
Reg. nr.: 9070 Konto: 1639581302
IBAN-nr: DK3090701639581302
SWIFT-kode: VRSPDK22
Handelsbetingelser
Fortrydelsesformular