Når du deltager i aktiviteter hos DKK skal din hund være vaccineret efter gældende regler eller have en positiv titermåling. Bliv klogere på reglerne her på siden.
Vacciner gives for at beskytte vores hunde mod smitsomme sygdomme. Vacciner inddeles i henholdsvis kernevacciner og ikke-kernevacciner. Kernevacciner bør gives til alle individer i populationen, mens øvrige vacciner gives ud fra en individuel vurdering af den enkelte hunds smitterisiko.
Kernevacciner: Hundesyge, parvovirus og smitsom leverbetændelse.
Eksempler på ikke-kernevacciner: Leptospirose, kennelhoste, herpes og rabies.
DKK stiller ikke krav til hvornår eller hvor mange gange en hvalp bliver vaccineret. Det kan den enkelte opdrætter/hundeejer afgøre i samarbejde med sin dyrlæge.
DKK's krav til vaccination gælder udelukkende for deltagelse på DKK-arrangementer. Formålet er at sikre, at de deltagende hunde er beskyttede mod hundesyge, parvovirus og smitsom leverbetændelse. Udenlandske hunde skal desuden opfylde de gældende regler for rabiesvaccination. DKK's vaccinationsregler er udformet, så de lever op til anbefalingerne fra WSAVA (World Small Animal Veterinary Association).
Nyfødte hvalpe modtager antistoffer fra moderen gennem råmælken og det kalder man ”maternelle antistoffer”. Så længe hvalpene har et højt niveau af maternelle antistoffer i blodet, vil deres eget immunsystem ikke reagere tilstrækkeligt på en vaccine. Det er meget individuelt, hvornår effekten af de maternelle antistoffer klinger så meget af, at hvalpens eget immunsystem bliver aktiveret i forbindelse med en vaccination. Det er baggrunden for, at man giver flere hvalpevacciner efter hinanden – typisk ved 7-8 uger, 12 uger og 16 uger. Først ved 16 ugers alderen kan man være sikker på, at de maternelle antistoffer ikke længere griber forstyrrende ind. DKK stiller ikke krav til antallet af vaccinationer, den sidste skal blot være givet ved 16 uger eller senere. En voksen hund med ukendt vaccinestatus skal ikke vaccineres flere gange – den vil være beskyttet efter en enkelt vaccination.
Det kan være en god ide at tjekke, om hvalpen har dannet antistoffer på baggrund af hvalpevaccinerne, når hunden er mellem et halvt og et helt år gammel, eller om den skal have en vaccination mere. Det kan f.eks. gøres ved at få lavet en titertest, hvor dyrlægen ud fra en blodprøve kan analysere, om hunden har dannet beskyttende antistoffer. Herefter vil langt de fleste hunde være beskyttet i mange år – for nogens vedkommende resten af livet. Situationen er anderledes for ikke-kernevacciner som leptospirose og kennelhoste - her er hyppigere revaccination nødvendig for at opretholde immunitet.
For at deltage i DKK's aktiviteter skal du kunne dokumentere, at din hund er beskyttet. Det kan ske ved at fremvise en vaccinationsattest eller en såkaldt titertest, der beviser, at hunden har beskyttende antistoffer i blodet.
Det er ikke tilladt at medtage hvalpe under 12 uger på udstillinger, prøver og lign. Det eneste sted, hvor hunde under 12 uger er velkomne, er til hvalpemotivation. Det er en anbefaling, men ikke et krav, at hvalpe skal være vaccineret i 7-8 ugers alderen for at starte på hvalpemotivation.
For hvalpe, der er mellem 12 og 21 uger gamle, skal én af følgende former for dokumentation kunne fremvises:
1) En vaccinationsattest, der er mindst 7 dage og højst 5 uger gammel.
2) En positiv titertest, der højst må være 5 uger gammel.
For hunde, der er over 21 uger gamle, skal én af følgende former for dokumentation kunne fremvises:
1) En vaccinationsattest, der er mindst 7 dage og højst 4 år gammel, og hvor hunden har været mindst 16 uger gammel på vaccinationstidspunktet.
2) En positiv titertest, der højst må være 4 år gammel, og hvor hunden har været mindst 16 uger gammel, da blodprøven til titertesten blev udtaget.
Udenlandske hunde skal desuden være rabiesvaccinerede i henhold til den til enhver tid gældende danske lovgivning.
Der er trådt nye regler i kraft på veterinærområdet i 2022, der bl.a. betyder, at dyrlægerne skal følge medicinproducenternes anvisninger til punkt og prikke.
Nogle vaccineproducenter angiver, at sidste hvalpevaccine skal gives ved 12 uger. Det er hverken i overensstemmelse med nyere forskning eller med WSAVA's anbefalinger, men det kan tage lang tid at få ændret indlægssedlerne for medicin. Du kan derfor komme ud for dyrlæger, der - pga. lovgivningen - ikke vil vaccinere en hvalp på 16 uger.
I så fald anbefaler DKK, at du i stedet får taget en titertest ved 16 uger. Den vil være fuldt gyldig i forhold til deltagelse på DKK's arrangementer, som beskrevet ovenfor.
En titertest viser, at hunden er beskyttet af antistoffer over for de sygdomme, den skal være vaccineret imod. Der er ingen grund til at vaccinere en hund, hvis den allerede er beskyttet af antistoffer.
En titertest har samme gyldighedsperiode som en vaccination.
DKK har lavet en attest, du kan bruge, når din hund får lavet en titertest hos dyrlægen. Hent den i vores dokumentsamling under blanketter.
Dansk Kennel Klub
Parkvej 1
2680 Solrød Strand
56 18 81 00
post@dkk.dk
CVR 11 88 18 15
Betalinger til Dansk Kennel Klub
Reg. nr.: 9070 Konto: 1639581302
IBAN-nr: DK3090701639581302
SWIFT-kode: VRAADK21