MENU

Motion & aktivering

Hvor meget motion skal en hvalp have hver dag? Og hvordan skal ordet "motion" forstås, når det handler om små hundehvalpe? Det og aktivering af din hvalp kan du læse mere om her.

Alle hunderacer – store som små - har behov for både fysisk motion og mental stimulering for at fungere i det daglige. Alle hunde er skabt til at bevæge sig, men nogle hundetyper er meget motions- og træningskrævende og andre mindre. Dette afhænger i noget grad af hvad hunden oprindeligt er fremavlet til, hvor gammel den er og hvordan dens liv i øvrigt er.

Motion kan jo være alt fra leg i parken og haven til svømning, en cykel eller løbetur, balanceleg i skoven, men også hundesport som agility, løb for vogn eller diverse hundesportstyper.

Aktivering kan være alle mulige aktiviteter hvor hunden skal bruge sine sanser og sin hjerne. Det kan være at lede efter sit foder, godbidder eller legetøj (både inde og ude), følge et spor, men også træning og samarbejdsøvelser med ejer og indlæring af nye færdigheder.

På DKK’s portal købhund.dk kan du læse om de forskellige hunderacer, deres oprindelse og få inspiration til, hvordan du bedst træner og håndterer dem.

Du kan også blive inspireret til forskellige typer af motion og aktivering af hunde ved at se DKK´s film ”Sådan aktiverer du hunden”:

Hund i skoven

Uanset hvor sød din hund er, så er den inderst inde et rovdyr, der følger sine instinkter. Derfor er der lovgivet om, at du skal have hunden i snor, når du færdes i skoven. Den eneste undtagelse er, hvis det er en hundeskov, hvor der er skiltet med at hunden må være uden line. Men derfor kan du sagtens have det sjovt og aktivt sammen med din hund.

Se filmen her og få ideer til sjov leg, træning og aktivering af hunden på skovturen:

Når hunden er alene

Hunden er et flokdyr, og det er unaturligt for den at være alene. Men med tilvænning kan hunden godt lære at være tryg ved at være alene.  

Når hvalpen, efter nogle dage, er faldet godt til i de nye omgivelser, er tiden inde til at starte alene-hjemme-træningen.

Begynd træningen når hvalpen er træt og rolig og har været ude at besørge. Det er vigtigt, at du placerer hvalpen et sted hvor den er tryg og vant til at opholde sig. Læg evt. en brugt t-shirt i hvalpens kurv, som ekstra tryghed. Lad gerne radioen spille og lidt lys brænde, som om du stadig er i huset. Afled dens opmærksomhed med en tyggepind, og forsvind ud af syne nogle få minutter. Efterlad hunden uden at tage afsked med den. Ideelt skal du returnere, før hunden bliver urolig. Hvis hvalpen piber, venter du med at gå retur, til hunden har været i ro i ca. 1 min. Hils roligt op hunden, når du genser den (det er svært, men det er medvirkende til ikke at dramatisere oplevelsen for hunden, at du ikke pylrer om den, når du går og kommer retur). Gentag alene-hjemme-træningen flere gange dagligt i gangske få minutter. Udvid herefter gradvist tidsrummet, men gå ikke for hurtigt frem.

Du kan med stor fordel anskaffe sig et "børnegitter" eller "babygate" og dele huset / lejligheden op. Placer lågen på en måde, så hvalpen kan høre dig og måske se dig en del af tiden, men at den ikke kan komme i direkte kontakt med dig og følge efter dig. På denne måde trænes adskillelse langsomt og gøres mere naturlig. Hunden lærer at være tryg i sit eget selskab og så er du allerede godt i gang med træningen.

PS. Gitteret kan også afskære hvalpens adgang til farlige trapper, holde den væk fra et travlt køkken eller lign. Få flere tips til alene-hjemme-træning her. Se filmen ”Når hunden ikke kan være alene hjemme”:

Kontakt DKK

Dansk Kennel Klub
Parkvej 1
2680 Solrød Strand
56 18 81 00
post@dkk.dk
CVR 11 88 18 15

Bank

Betalinger til Dansk Kennel Klub
Reg. nr.: 9070 Konto: 1639581302
IBAN-nr: DK3090701639581302
SWIFT-kode: VRAADK21

Min side Presse Eksteriørdommer Dyrlæge Regler og instrukser Blanketter Specialklubber Privatlivspolitik Klubsystemer Få rabat som DKK medlem