Har du fået hvalp? Eller har du en voksen hund som har udfordringer med at være alene hjemme. Så er udfordringen at lære - eller genindlære - de gode vaner, så din hund kan være alene hjemme - for hverdagen skal også kunne fungere, uanset om din hund er hvalp eller ældre.
Hunde er flokdyr, og det er unaturligt for dem at være alene - derfor er det hundeejerens opgave at lære hunden at være alene hjemme.
Hunden nedstammer fra ulven, og populært sagt er den forprogrammeret til livet i en flok-/familiestruktur, og den trives i nær kontakt med andre individer. Det føles altså naturligt for hunden at være sammen med menneskefamilien, og på samme måde føles det unaturligt at blive efterladt og være alene. Flokdyret skal altså lære at undvære familien og være tryg i eget selskab.
Det kan overraske, at alene-hjemme-træningen faktisk starter, mens du er hjemme. Indledningsvis er det adskillelsen og hundens selvstændighed, der skal trænes. Selvstændighed kan trænes ved at hunden løser opgaver uden din hjælp. Det kan være at finde godbidder gemt i snusetæppe eller aktivitetslegetøj. Næste del er træning af adskillelse og tryghed i eget selskab.
Herunder får du hele DKK´s adfærdskonsulent, Lise Lotte Christensens, vejledning til at lære din hvalp - eller genindlære din voksne hund - at være tryg i eget selskab, når den er alene hjemme.
Lær din hund, at den ikke altid kan være lige ved siden af dig, og at det er ok.
Lav en afspærring – et lille hegn eller en babylåge (sættes i dørkarm) – til et rart område, hvor du ønsker at din hund skal være, når den på sigt er alene (f.eks. køkken, gang og bryggers).
Placer hundekurv, legesager, tyggepind og vandskål i området.
Sæt din hund i området bag gitteret på tidspunkter, hvor den er træt og velstimuleret (efter gåtur, aktivering mm), giv den en tyggepind og lad den passe sig selv.
Indledningsvis skal du være synlig for hunden. Du kan sidde på den anden side af hegnet og læse avisen i 5-8 minutter. Ignorer piben fra din hund, fordi den kan se dig og ved, at den ikke er forladt, men bare er frustreret over ikke at kunne være ved siden af dig. Det holder som regel hurtig op, hvis protesterne ikke giver opmærksomhed.
Når hunden er helt tryg ved ovenstående, kan du bevæge dig rundt i huset. Du er enten synlig eller hunden kan høre dig rumstere rundt, og den føler sig derfor ikke forladt.
Når hunden er helt tryg og rolig bag gitteret, kan du gå ud og ind af huset, hente post, ud med skrald, tale kort med naboen på udenfor osv. Undlad at give din hund speciel opmærksomhed, når du går ud og kommer ind igen. Gentag flere gange dagligt. Din hund skal opfatte situationen som en normal del af de daglige rutiner.
Luk din hund ud fra indhegningen, når der er i ro og uden at give den speciel opmærksomhed.
Gentag gerne på forskellige tidspunkter af dagen.
Få gerne træningen indarbejdet i de daglige rutiner, når du mener, at din hund er klar. Målet er, at hunden er helt tryg ved området og kan slappe af, uanset om du er i nærheden eller ej.
Hunde er hurtige til at aflæse vores intentioner og associere sindsstemninger med hændelser. Du bør derfor sideløbende med adskillelses-træningen indarbejde de rutiner, der hører til, at du normalt forlader hjemmet, som f.eks. at børste tænder, tage sko og overtøj på, tage nøglebundtet, gå ind og ud ad døren, låse døren, komme ind igen osv., men uden at du tager afsted. På den måde vil du bryde de associationer, din hund kan få, og den vil være mere tryg og afslappet, når du forlader hjemmet.
Når hunden er tryg ved adskillelse fra dig og du kan gå ind og ud af huset, uden at hunden reagerer, kan du gradvist øge tiden, du går fra hunden.
Gå tilbage til hvalpen, hvis den bliver ked af det. Nogle mennesker vil hævde, at du endelig ikke må gå tilbage til en hvalp, der piber. Det er korrekt, at hunden kan lære, at den kan få dig til at komme tilbage ved at pibe, men alene hjemme-træning handler om at lære hvalpen, at det er trygt at være alene hjemme. Hvis hvalpen bliver bange, så tag hånd om følelsen. Gå roligt tilbage som om det hele tiden var meningen, at du ville komme hjem nu. Bliv hjemme, indtil hvalpen er faldet til ro og gå så igen lidt kortere tid. Nogle hvalpe kan godt protestere over at blive efterladt uden, at det betyder, at de er bange. Prøv at høre, om hvalpen kun er lidt utilfreds, eller om den er bange. Er den bange, eller er du i tvivl, så gå tilbage til den med det samme og læg så en ny plan.
Gå fra hvalpen først 5, så 10, 15 og 30 minutter. Så 1 time, et par timer og øg så tiden med ½-1 time indtil du, hen over flere uger/måneder, rammer den tid, som hvalpen skal kunne være alene hjemme.
Når du kommer hjem fra arbejde, og der er ro på, er det ligeledes vigtigt, at du bruger tid på hunden: Går tur med den, træner, leger og hygger med den. En understimuleret hund, der får for lidt mental aktivering og motion, mistrives og har større risiko for at udvikle adfærds- og sundhedsproblemer.
Indfør nogle rolige rutiner om morgenen (eller på andre tidspunkter), før din hund skal være alene hjemme.
Sørg for at hunden er velstimuleret. Den har behov for både fysisk og mental stimulation – og mest af det sidste. Husk, at hvalpe ikke skal have decideret motion, men snarere oplevelser.
Sæt god tid af til en længere gåtur, hvor I træner lidt, og hunden har tid til at bruge sanserne og til at snuse. Undgå voldsom leg og meget høj puls, da adrenalin i blodet er længe om at fortage sig og kan være bevirke, at hunden er urolig, når du går fra den.
Lad gerne hunden søge efter lidt foder, når I kommer hjem fra tur, da hjernegymnastikken får hunden til at falde til ro og blive slappet. Det er meningen at hvalpen skal sove/hvile, når den er alene hjemme.
Lad gerne en radio være tændt, da det giver et roligt lydtapet, der kamuflerer lyde udefra, som ellers kunne stresse hunden.
Nedton kontakten til hunden 20-30 minutter før, du går fra hunden.
Giv hunden noget, der afleder dens opmærksomhed, som eksempelvis en KONG (gummilegetøj, der kan fyldes med opblødt foder, ris, kylling eller lignende og fryses), før du går fra den. På den måde etablerer du en rutine, som gør hvalpen tryg ved, at du skal gå.
Undgå afskedsscener, men sig roligt ”jeg kommer igen” og gå ud ad døren. Hils også roligt (og ikke vildt overstrømmende) på hunden, når du kommer hjem. På den måde bliver kontrasten ikke alt for stor.
Ved ferie, sygdom, hjemsendelse og lignende skal du gøre dig huske at vedligeholde hundens tryghed ved at være alene hjemme. Det behøver ikke være flere timer hver dag, men hold fast i rutinen og gå fra hunden nogle gange om ugen. Hvis du i en længere periode har vendt op og ned på tidspunkter og rutinerne for gåture, fordring, aktivering og alenetid, så skal de også rulles tilbage i god tid.
Hvis du har mere end én hund eller en hel flok hunde, så skal du overveje, hvordan du lærer de enkelte hunde at være trygge i eget selskab og laver nogle rutiner, hvor du vedligeholder færdighederne. Du kan gå tur med hundene enkeltvis, tage hundene med på alene-tur i bilen og træne alene tid i en del af huset, væk fra de andre hunde.
En del hunde udvikler problemer med at være alene hjemme og bliver utrygge, stressede, ængstelige eller direkte paniske, når ejer forlader dem, også kaldet separationsangst. Graden af separationsangst kan variere og kan over tid forværres, hvis du ikke hjælper hunden. Nogle hunde bliver urolige, blot de ikke kan se ejeren og følger konstant efter ejeren. Andre kan nok være alene i et rum, men tjekker ofte ind hos ejeren. Nogle hunde bliver først urolige, når ejeren forlader hjemmet. Hvis din hund lider af separationsangst, så vil den f.eks. pibe, hyle, gø, savle, være rastløs og ikke kunne finde ro. Den vil måske kradse eller bide ting i stykker. Nogle hunde besørger også inden døre. Når ejer kommer hjem, vil hunde med separationsangst være overstrømmende glade, hyle og løbe rundt og hoppe op ad ejeren. Det vil hunden også gøre, selv om ejeren kun har været væk i kort tid.
Flere udløsende faktorer
Flere forhold kan udløse alene-hjemme problemer og/eller separationsangst. Det kan eksempelvis være flytning, nye arbejdstider, ændring i familiesammensætningen og selvfølgelig at hunden i en periode er meget mere sammen med familie og så ret pludselig lades alene igen. Hvis du er i tvivl om, hvorfor hunden reagerer og ændrer adfærd, så kan det være en hjælp at sætte video op, så du kan se, hvad hunden foretager sig, når den er alene.
Hvis din hund har separationsangst, og du er i tvivl om, hvordan du skal hjælpe den, så kan du bl.a. søge hjælp via Sammenslutning af eksaminerede adfærdsbehandlere, www.sea-hund.dk, eller hos dyrlæger og veterinærsygeplejersker med efteruddannelse inden for adfærdsbehandling www.dskve.dk.
Det er din træning og håndtering af hunden, der gør forskellen, og som vil ændre hundens adfærd. Men der findes nogle håndkøbsprodukter - kosttilskud og feromoner - der kan understøtte træningen, fordi de virker tryghedsskabende og kan give hunden lidt mere ro og mentalt overskud til at være modtagelig for træningen. Tal med en veterinærsygeplejerske eller adfærdsbehandler om, hvad der evt. kan understøtte træningen med din hund. De mest almindelige håndkøbsprodukter er: Kalm, Zylkéne, Anxitane S, Aptus relax og Adaptil.
Der findes også receptpligtig medicin, som kan understøtte træningen af hunde med udtalt separationsangst. Tal med en dyrlæge, der arbejder med adfærdsbehandling om denne mulighed og få tilrettelagt et træningsforløb.
Læs mere eller download artiklen "Når hunden skal være alene hjemme" fra DKK´s medlemsmagasins juni-nummer her.
DKK har desuden lavet en videoserie om hundeadfærd, som vi kalder "Skyd ikke hunden" - en hel værktøjskasse til hundeejeren.
Et af afsnittene handler om at være alene hjemme, og filmen viser, hvordan hundens problemer med at være alene hjemme kan forbygges og afhjælpes. Den kan du se herunder:
Dansk Kennel Klub
Parkvej 1
2680 Solrød Strand
56 18 81 00
post@dkk.dk
CVR 11 88 18 15
Betalinger til Dansk Kennel Klub
Reg. nr.: 9070 Konto: 1639581302
IBAN-nr: DK3090701639581302
SWIFT-kode: VRAADK21