MENU

Bange for fyrværkeri

Set med hundens øjne giver fyrværkeri bare ikke mening. Derfor er det en god ide - i rigtig god tid - at træne den unge hund til at vænne sig til lyde og lysglimt.

Set fra hundens vinkel

En raket der hvæser, hastigt flyver til vejrs, eksploderer med et brag, som yderligere forstærkes af et kæmpe lysglimt må siges at være et unaturligt syn for hunden og noget, der signalerer fare til de fleste hunde. De høje raketlyde er sikkert også en smertelig oplevelse for hunden, da fyrværkeri lydmæssigt ligger på ca. 110-170 dB (mennesker føler smerte ved ca. 115 dB).

Utryghed, angst eller flugt er derfor en forståelig reaktion, når man tager hundens natur i betragtning.

Fyrværkeri er i øvrigt heller ikke det eneste, der larmer i hundens samliv med os mennesker. Skud fra jagt og tordenbrag er også en del af del af det lydbillede, hunden kan komme til at opleve.

Hellere forebygge end helbrede

Hvis du er ejer af en hvalp eller unghund, der endnu ikke oplevet nytårsfyrværkeriet, er det en god idé at komme i gang med fyrværkeri-tilvænningstræningen. Det gælder også, hvis du har en voksen hund, der endnu ikke har haft (dårlige) erfaringer med fyrværkeri og andre høje lyde, som du ønsker at give en god start på dette års fyrværkerisæson.

Du bør undgå, at hundens første - måske ubehagelige - oplevelser med fyrværkeri finder sted, når den er alene hjemme eller på gåturen, når I mindst forventer det. Tilvæn i stedet hunden til lydoplevelsen i hjemlige, trygge omgivelser – længe før nytår.

Lydtræning

Indledningsvist kan du med fordel bruge raketlyde på CD eller fra f.eks. Youtube – og senere - når det er lovligt - træne med rigtigt fyrværkeri. På denne måde kan hunden få sine første oplevelser med fyrværkeristøjen på en kontrolleret og positiv måde. Husk på, at for både hvalpe og voksne hunde gælder det, at det er nemmere at forebygge end at helbrede angst for fyrværkeri.Ideen er, at fyrværkerilyden afspilles for hunden, på et lavt og ikke generende niveau, og at du gennem veltilrettelagt træning gradvist tilvænner (desensibelilicerer) hunden til højere lydpåvirkninger. Det hele skal foregå, mens hunden er rolig og foretager sig noget, den godt kan lide. Den indspillede fyrværkeristøj skal altså være så tilpas lav og evt. langt væk, at det ikke virker ubehagelig på hunden. De 5-10 min. fyrværkeri lydene varer, skal hvalpen/unghunden samtidig beskæftiges med noget, den holder af – f.eks. lege, søge efter mad eller lave sjove samarbejdsøvelser.

Nye positive erindringer

Hunden vil være mindre tilbøjelig til at være opmærksom på lydene, når du afleder dens opmærksomhed som beskrevet før, og samtidig vil hunden få nogle positive erfaringer (erindringsbilleder) fra oplevelsen med fyrværkeristøjen. Disse erfaringer virker som referencer for hunden senere i dens liv. Hunden vil genkalde sig den følelse, den forbandt med lyden, og komme i samme sindsstemning (betinget refleks).For at opnå et godt resultat er det endvidere nødvendigt at træne med rigtigt fyrværkeri senere i træningsforløbet. Først i dagslys med fyrværkeriet på lang afstand og med vinden i ryggen, derefter gradvist tættere på, med forskellig vindretning og i mørke. Tidligere, hvor du kunne anvende fyrværkeri i det meste af december, kunne træningen starte der. Nu hvor loven alene tillader anvendelsen af fyrværkeri fra d. 31. december til 1. januar, vil du alene kunne vænne hunden til rigtig fyrværkeri i de sidste dage af december op til selve nytårsaften.

Når skaden er sket

Hvis din hund kun blev lettere forskrækket sidste nytår, bør du ligeledes gå i gang med at tilvænne hunden fyrværkerilyde før nytårsaften. Du skal huske på, at hunden i dette tilfælde allerede har forbundet lyden og lyset med noget ubehageligt, og derfor er utryg ved fyrværkeriet. Målet er derfor, gennem adfærdsmodificerende træning, at ændre hundens adfærd og sindsstemning, når den hører/ser fyrværkeriet. I denne sammenhæng har vores egen adfærd også betydning for udfaldet af træningen. Hundeejeren skal derfor også lære at håndtere og aflede hundes opmærksomhed under fyrværkeriet. Denne form for indlæring er tidskrævende, og man skal påregne ca. 3 måneders struktureret træningstid for at opnå et godt resultat.

Hvis din hund er meget påvirket af fyrværkeri eller andre lyde (torden, skud m.m.), er det vigtigt, at du søger professionel hjælp. Du bør tage kontakt med en dyrlæge, der har erfaring med adfærdsbehandling af hunde. Her kan du få god vejledning, og hunden kan evt. samtidig få understøttende medicinsk behandling. Det er vigtigt at søge hjælp tidligt i forløbet. Jo før en behandling sættes i gang, jo bedre er chancerne for et godt resultat.

Med reglerne om at fyrværkeri må anvendes fra 31. december til 1. januar er perioden betydelig indskrænket til glæde for hundeejere med nervøse hunde.

Er din hund bange for fyrværkeri eller vil du gerne prøve at forebygge, at din hund udvikler lydassocieret angst? Så kan du bruge lydfilerne i linket nedenfor til at træne med. Du kan downloade lydfilerne ved at trykke på de tre 'prikker' til højre for lydfilerne.

https://www.adaptil.com/dk/hund/hoje-lyde

Kontakt DKK

Dansk Kennel Klub
Parkvej 1
2680 Solrød Strand
56 18 81 00
post@dkk.dk
CVR 11 88 18 15

Bank

Betalinger til Dansk Kennel Klub
Reg. nr.: 9070 Konto: 1639581302
IBAN-nr: DK3090701639581302
SWIFT-kode: VRSPDK22 Handelsbetingelser Fortrydelsesformular

Min side Presse Eksteriørdommer Dyrlæge Regler og instrukser Blanketter Specialklubber Privatlivspolitik Klubsystemer Få rabat som DKK medlem