MENU

Pasning og pleje

God pasning og pleje af din hund strækker sig over flere emner. Det er jo alt fra at give hunden trygge hjemlige rammer og et godt socialt liv med familien og andre hunde. Men det omfatter også træning og aktivering i det daglige, samt fodring, pelspleje og sygdomsforebyggende tiltag som vaccination og det årlige sundhedseftersyn hos dyrlægen.

Lær hundens normaltilstand at kende

Ind imellem er det ret indlysende, at hunden er syg eller kommet til skade, men andre gange er det langt sværere. Dyr er nemlig ret gode til at skjule, at de ikke er på toppen. Derfor kan man sige at for at genkende en syg hund, skal man vide hvordan en rask hund ser ud. Altså både hvordan alle dele af hundens krop ser ud (alt fra tænder og mundhule – til poter og maveskind), hvordan hunden går og løber, men også hvordan dens hud og krop føles, hvordan dens pels, mund, ører mm lugter osv. – når den er rask og frisk. Det er det man kan kalde ”normalbilledet”. Hvis man ved det, så er det lettere at opdage, når noget er galt eller afviger fra normalbilledet.

Sådan gør du

Det er lettest at undersøge hunden, når den er træt og rolig, for eksempel efter en gåtur. Sæt dig på gulvet og kæl med hunden. Mærk den igennem. Tjek øjne, mundhule, tænder, ører, pels, ben, poter, trædepuder, negle og maveskind. Beløn hunden for at være rolig mens du undersøger den. Tal med dyrlægen eller veterinærsygeplejersken om hvad der er normalt for netop din hund, hvis du er i tvivl.

Hverdagen med hund

Hvad fejler hvalpen?

Halthed

Hopper hvalpen rundt på tre ben? Start med at undersøge om der sidder noget i poten eller kloen er skadet. Derefter kan du lede efter hævelser eller smerter i benet. Et tip er også at tage temperaturen på hvalpen. Temperaturen skal ligge mellem 37,5 og 39 grader. Midlertidig halthed kan skyldes panostitis. Større racer kan også lide af vækstforstyrrelser, der ofte viser sig som smerter i leddene. Halthed, der ikke går i sig selv efter et par dage med ro og korte gåture i snor, skal undersøges af en dyrlæge.

Opkast og diarré

Opkast og diarré er noget, der tit ses hos hvalpe. Det skyldes ofte, at hvalpen har spist noget uegnet eller skiftet foder i forbindelse med flytning til nyt hjem. Det kan dog også skyldes en infektion eller parasitter. Du kan forebygge problemet ved at lade hunden få samme foder, som den har fået hos sin opdrætter, eller sørge for at et foderskift sker gradvist over flere dage. Du kan også forebygge ved at overholde dyrlægens vaccineanvisning eller få hvalpens afføring undersøgt for parasitter.

Sørg for at hvalpen får rigeligt med vand. Oftest vil hvalpen få det bedre gennem en skånsom diæt med f.eks. små portioner med skånekost i 3-4 døgn. Det kan være langtidskogte ris, kogt i dobbelt eller tredobbelt mængde vand og lidt kogt hvid fisk eller kogt kylling, der kan blandes i risen. En lille mængde foder anbefales ca. hver anden time, men om natten holdes en pause fra fodringen. Ekstra vand i hvalpens foder mindsker tørst og risiko for dehydrering. Gå tilbage til hvalpens almindelige kost, når den har fået det bedre. Normalt går problemet over inden for 12-14 timer. Du bør søge råd hos en dyrlæge, hvis hvalpens almentilstand forværres, hvis der forekommer spor af blod i opkast eller afføring, samt hvis hvalpen får feber.

Hikke

Alle hunde kan få hikke, men det er som regel hvalpe, der får hikke. Ofte er det noget, der aftager jo ældre hunden bliver. Et typiske ”hikke anfald” er overstået efter et par minutter. Mange tror at hikke hos hvalpen kan skyldes orm, men der er ingen direkte sammenhæng mellem hikke og orm. Årsagen til hikke er ikke kendt, men det er en trøst at vide at selvom det er ubehageligt, er det ikke spor farligt.

Ørebetændelse

Er hvalpen rød i øret, lugter det grimt, eller er der masser af brunt ”snask” i øret? Ørebetændelse kan dukke op hos alle hvalpe og er ofte smertefuldt. Det kan skyldes en række forskellige årsager, for eksempel hængeører og snævre øregange. Nogle racer er disponeret for høj produktion af ørevoks, mens andre kan have meget hår i øregangen, der giver grobund for bakterier. Nogle hvalpeejere ender med selv at kick-starte øreproblemet ved for hyppig ørerensning. Fugt i øregangen efter svømning kan også være en årsag, ligesom parasitter som øremider kan resultere i ørebetændelse. Gentagne øreproblemer kan være et første tegn på allergi. Tag altid hvalpen til dyrlægen ved tilbagevendende øreproblemer, så I kan lægge en plan for udredning.


Mælketænder

Ved 6-månedersalderen bør hvalpen have fået sine blivende tænder. Et almindeligt problem er, at mælketænderne ikke har løsnet sig eller der kommer en fraktur. Det er typisk hjørnetænderne, der er udfordringer med. Hold dagligt øje med hvalpens mund og tænder. Kontakt dyrlægen, hvis hvalpens mælketænder ikke har løsnet sig ved 6-månedersalderen, hvis nye tænder er kommet frem og mælketænderne endnu ikke er faldet ud, eller hvis du ser en fraktur.

Urinvejsinfektion

Urinvejsinfektion påvirker oftest de unge tæver, der er hormonelt umodne og mere modtagelige overfor infektionerne. Hvis din hvalp sætter sig for at tisse usædvanligt meget og der kun kommer små stænk, eller indendørs ulykker pludselig sker, selvom hvalpen er renlig, kan der være tale om en urinvejsinfektion. Det kan være svært helt at forebygge problemet, da særligt tæver sætter sig tæt på jorden, så bakterier kan vandre op og skabe ravage. Men du kan gøre en indsats ved regelmæssig rengøring, undgå at hvalpen sidder på kolde overflader samt sørge for at maven holdes tør, ren og varm om vinteren. Hvalpen skal selvfølgelig have adgang til frisk vand dagen lang.

Fremmedlegemer i mave/tarm

Hvalpe er nysgerrige og tygger i det meste, og det sker, at de sluger uegnede ting. Undgå problemet ved at fjerne ting fra hvalpens rækkevidde og hold øje med den udendørs. Giv i stedet hvalpen noget sikkert legetøj at lege med eller lækre tyggeting. Hvis hvalpen snupper noget på gåturen, som den ikke må spise, kan du bytte med en godbid. Har du mistanke om, at hvalpen har slugt noget, skal du være særligt opmærksom på opkast, forværret almentilstand eller blod i afføringen - i så fald skal du kontakte dyrlægen.

Kloskader

Det er vigtigt at lære hvalpen, at den kan håndteres, så du kan se på poten, hvis den kommer galt af sted, men også så du kan klippe dens kløer, uden at det bliver en kamp. Lær hvalpen potehåndtering og at få klippet kløer i en tidlig alder, så du kan undgå kloskader ved at holde dem korte. En brækket klo gør rigtig ondt, og kan begynde at bløde. Vask poten med saltvand og hold poten ren og tør. Giv hvalpen en sok på, hvis den slikker i poten. Hvis skaden er omfattende, kan dyrlægen være nødt til at fjerne kloen. Det sker under narkose og med efterfølgende smertebehandling. Får din hvalp en kloskade, bør du kontakte dyrlægen.

Kløe

Alle hvalpe klør sig lejlighedsvis, uden at man behøver at bekymre sig. Det sker ofte når hvalpen taber hvalpepelsen og den nye flotte pels vokser ud. Men hvis kløen bliver intens og irriterer hvalpen, så den ikke kan sove eller får sår, er det tid til at hjælpe den lille. Det kan være flere ting der forårsager kløen. Som regel er der tale om parasitter som lopper, men det kan også være noget i hvalpens miljø der sætter gang i kløen. F.eks. kan planter i haven eller gentagende svømmeture også være med til kløen. Uanset bør det undersøges af en dyrlæge, hvis det generer hvalpe, da det også kan være de første tegn på allergi.

Hverdagen med hund

Hundesygeforsikring

DKK anbefaler, at du tegner en hundesygeforsikring på hunden (ud over din ansvarsforsikring er lovpligtig). Det kan nemlig gå hen og blive en meget dyr oplevelse, hvis hunden kommer til skade eller bliver syg – særligt hvis det sker i aften og weekender.

Kontakt DKK

Dansk Kennel Klub
Parkvej 1
2680 Solrød Strand
56 18 81 00
post@dkk.dk
CVR 11 88 18 15

Bank

Betalinger til Dansk Kennel Klub
Reg. nr.: 9070 Konto: 1639581302
IBAN-nr: DK3090701639581302
SWIFT-kode: VRSPDK22 Handelsbetingelser Fortrydelsesformular

Min side Presse Eksteriørdommer Dyrlæge Regler og instrukser Blanketter Specialklubber Privatlivspolitik Klubsystemer Få rabat som DKK medlem