MENU

Pas på hunden i sommervarmen

Det er ikke kun i bilen, det kan være hårdt at være hund i denne varme. Der er også mange andre ting, man som hundeejer skal være opmærksom på, når solen bager ned i sommermånederne. Vi har derfor samlet en tjekliste med det vigtigste, du kan gøre for at hjælpe din hund.

Vand

Det kan ikke siges nok, for din hund skal have adgang til store mængder vand for at komme af med varmen. Sæt frisk vand mange steder i både hus, bil, have og hundegård. I et forsøg på at nedkøle sig vil mange hunde ”lege” med vandet, og derfor skal der opsættes store stabile skåle/spande/kar. Tag også vand i rigelige mængder med på tur – både til at drikke og til at hælde over hunden, hvis den bliver for varm.

Ekstra vand

Du kan lokke ekstra vand i hunden (særligt hvalpe og gamle hunde) ved at komme vand på hundens foder eller tilføre dåsefoder med lidt vand.

Dehydrering

Dehydrering kan forekomme, hvis hundens temperatur er steget, fordi den har opholdt sig et for varmt sted eller ikke har adgang til nok vand. Den bliver sløv, apatisk, får kvalme og kan/vil ikke selv drikke, eller den har diarre, kaster op og mister meget væske den vej. Hunden kan dø af dehydrering. Tilbyd straks hunden vand, lok den evt. til at drikke ved at opslæmme f.eks. leverpostej i vandet, og søg dyrlæge, hvis du mistænker dehydrering.

Hedeslag

Hedeslag opstår på grund af overophedning. Overophedning kan typisk skyldes varme omgivelser eller fysisk anstrengelse i varmt vejr. En hund, der er på vej til at få hedeslag, kan virke forvirret eller svimmel. Hvis hunden ikke bliver behandlet, kan den besvime, gå i kramper og i værste fald dø. Søg straks skygge, og afkøl hunden ved at bruse den over med vand. Husk at vandet ikke må være iskoldt – det får hudens blodkar til at trække sig sammen og gør det sværere at komme af med varmen. Vand med en temperatur på 15 – 20 grader er bedst, og afkølingen virker hurtigst på de områder, hvor der ikke er for meget pels, f.eks. i lysken. Man kan også vride håndklæder dyppet i køligt vand og lægge dem over hunden. Søg dyrlægerådgivning, hvis du mistænker hedeslag, da der kan være risiko for udvikling af chok.

Køledækken

Du kan med fordel bruge et køledækken til din hund

Genskab væskebalancen

Afkølet (ikke køleskabskoldt) frisk vand kan suppleres med elektrolytpulver, som findes i håndkøb hos dyrlægen eller. Det vil genoprette får hundens elektrolyt- og væskebalance, hvis den er dehydreret, f.eks. efter diarré eller opkast.

Skygge og ventilation

Sørg for skygge alle steder, hvor hunden opholder sig, særligt hundegårde kan blive ekstremt varme. Sæt solsejl eller parasol op, så hunden kan finde skygge. Åbn vinduer, træk gardiner for og skab skygge og ventilation, hvor det er muligt.

Afkøling

Fyld ½ liters plastflasker med vand og læg dem i fryser. Læg de kolde flasker i en stor sok og brug dem som køleelementer i hvalpekasse eller hundekurven. Fugt håndklæder med vand og læg dem i fryser.
Tilbyd hunden et køligt sted at ligge. OBS! Hunden/hvalpen skal kunne til- og fravælge at være i nærheden af køleelementet.

Kølige snacks

Hjemmelavet hundeis:

Bland tørfoder op med to kopper vand og vent til det er helt opblødt.
Mos rundt og kom indholdet i en plastkop.
Du kan alternativt bruge vådfoder eller råt kød alt efter hvad din hund bedst kan lide. Sæt evt. en gulerod eller en tyggepind i.
Læg i fryser i et par timer og voila: et stk. hjemmelavet hundeis.

Motion

Undlad at motionere hunden, mens solen er fremme. Gå ture tidlig morgen og sen aften i stedet.

Hverdagen med hund

Fodermængde

Hvis hunden bevæger sig mindre, kan det være en idé at nedsætte hundens fodermængde i en periode.

Mange hunde kan ikke selv sige stop, når der er bold, leg eller særligt børn involveret – det må DU gøre. Lad ikke børn lege med hunden, når det er varmest

Blågrøn-alger

Flere steder – søer og strande - er der nu konstateret giftige blågrønalger i vandet. Er hunden urolig, ryster den, kaster op og slingrer efter en tur til stranden eller søen, så kan det være tegn på algeforgiftning. Kontakt dyrlæge med det samme, hvis du har mistanke om algeforgiftning.

Saltvand

Hvis hunden indtager store mængder saltvand, kan den få en slags saltforgiftning. Medbring derfor fersk vand til strandturen og begræns svømning. Søg dyrlæge, hvis du mistænker saltforgiftning.

Betændelse i huden

Kombination af varme og fugt er desværre grobund for mange bakterier og svampe. Tjek derfor hundens pels og ører dagligt for at tage evt. hudbetændelse og øreinfektioner i opløbet.

Varme biler

Lad være! Efterlad ALDRIG hunden i bilen - det gælder sådan set både sommer og vinter, og uanset om bilen er parkeret i skyggen, når du går fra den: Du kan nemt blive forsinket, solen flytter sig, og temperaturen kan - på få minutter - stige til livstruende varmegrader.

DKK´s anbefaling i sommermånederne er, at medmindre du har aircondition eller kører om natten med vinduerne nede, så undlad at tage hunden med på unødvendige ture. Bilen bliver ufatteligt varm, og hunden overopheder på ingen tid.

Varm asfalt

Tænk også på at asfalten bliver vanvittigt varm i øjeblikket. Hunden kan både få forbrændinger på poterne og overophede via den varme asfalt. Husk på 5-sekundersreglen: Du skal selv – ubesværet - kunne holde hånden på asfalten i mindst 5 sekunder, ellers er den for varm for hunden at gå på. Prøv det!

Varmt vand i vandslangen

Hvis vandslagen ligger ude i solen, så bliver vandet i den nærmest kogende varmt. Lad derfor det varme vand løbe ud, FØR du bruger den til at nedkøle din hund.

Solskoldning

Særligt hunde med lys pels og hud kan blive skoldede og har brug for beskyttelse fra solens UV-stråler. Solskoldning på dyr viser sig på samme måde som os mennesker – huden bliver rød og svier. Mange dyr forsøger at lindre smerten ved at slikke sig, hvilket kan føre til i hudbetændelse.

Bier og hvepse

Et enkelt bid eller stik fra bier og hvepse er som regel ufarligt, men hvis hunden er hvalp, gammel eller svækket eller bliver stukket i mund / svælg, bliver stukket af flere hvepse eller hæver op og bliver utilpas, så søg straks dyrlæge rådgivning. Mange hvepse holder til ved kød og mad som også hunden finder interessant – vær derfor på vagt.

Udvalgte produkter

Hverdagen med hund

Relaterede artikler

Kontakt DKK

Dansk Kennel Klub
Parkvej 1
2680 Solrød Strand
56 18 81 00
post@dkk.dk
CVR 11 88 18 15

Bank

Betalinger til Dansk Kennel Klub
Reg. nr.: 9070 Konto: 1639581302
IBAN-nr: DK3090701639581302
SWIFT-kode: VRSPDK22 Handelsbetingelser Fortrydelsesformular

Min side Presse Eksteriørdommer Dyrlæge Regler og instrukser Blanketter Specialklubber Privatlivspolitik Klubsystemer Få rabat som DKK medlem