MENU

Hvilken race passer til dig?

Overvejer du at få hund for første gang – eller at få en ny hund? Så spørg allerførst dig selv, hvilket liv du ønsker sammen med din hund? Og dernæst hvilken race der kan opfylde dit ønske - for en hund er ikke bare en hund; hunderacerne er lige så forskellige indeni som udenpå

Hvilken slags?

Første trin i anskaffelsen af en hund er at overveje, hvilken slags hund du skal have. Har du tid, lyst og overskud til en meget aktiv hunderace, skal hunden være en del af en børnefamilie eller skal den med på jagt?

"I Danmark er der flere end 350 meget forskellige hunderacer i Danmark, så der er helt sikkert også én, der passer perfekt til dit liv og behov. Det kommer til udtryk i deres væremåde og deres behov for træning og aktivering. Hunderacer er ikke bare af udseende men også i deres adfærd meget forskellige. Nogle holder sig tæt op ad ejer, andre er meget selvstændige og går helst egne veje. Nogle har let til gøen, andre gør sjældent osv.

Valget af hunderace med omtanke kan gøre hele forskellen på succes og stress for hund såvel som for ejer," understreger Dansk Kennel Klubs adfærdskonsulent, Lise Lotte Christensen.

Fra fy-ord til fedt ord

Lise Lotte Christensen vil gerne slå et slag for, at vi indenfor hundeverdenen går fra at lade ordet ”racetænkning” være et fyord til at blive et fedt ord:
"For mange mennesker er ordet ”race” negativt værdiladet, men i dyreverdenen giver det mening: Ønsker jeg mig en ko, der giver meget mælk, vil jeg ikke anskaffe mig kødkvæg - de giver kun lidt mælk, men har store muskler og spiser mere foder. Vil jeg have en hyggepony til min 5-årige, skal jeg heller ikke købe en fuldblods galophest. Sådan er det også med hunderacer – de er alle skabt med forskellige brugsmål for øje."

Ligesom de forskellige hunderacer har forskellige særpræg, har de også forskellige behov:

"I Dansk Kennel Klub oplever vi et stigende pres på vores informationskanaler, hvilket vi opfatter positivt – potentielle hvalpekøbere tænker sig om og sætter sig ind i hundens ”varedeklaration”, så den matcher med det, familien kan tilbyde. Dermed er der større sandsynlighed for succes for både hund og ejer. En hund bliver i gennemsnit 10-12 år gammel, så derfor er det allervigtigste, når du skal vælge hund, at du IKKE vælger med øjnene eller med hjertet men i stedet med omtanke og husker, at et hvalpekøb er for livet," siger Lise Lotte Christensen.

Flokdyret

Der er selvfølgelig en række grundlæggende egenskaber, som er fælles for alle hunde uanset race eller blanding. De gør, de graver, de springer op, de undersøger og gnaver i ting som hvalpe. Hunhundene (tæverne) kommer i løbetid to gange om året.

Og hanhundene er meget påvirkede og har svært ved at holde fokus, hvis der er en løbsk tæve i nærheden.

Hunden et flokdyr - men de er lige så forskellige indeni, som de er udenpå; fra 1 til 100 kg, krøllet pels, glat eller helt bar, stor eller lav jagtlyst, mere eller mindre tilbøjelighed til at gø osv.

Egenskaber og behov

Hvis man blander to racer, som hver for sig har nogenlunde samme
arbejdsmæssige baggrund (f.eks. en spaniel med en spaniel eller en labrador retriever med en golden retriever), kan man også forvente, at hvalpene vil få samme type egenskaber, og man vil dermed have en temmelig god sikkerhed for at kunne forudsige hvalpenes temperament og adfærd.

Hvis man derimod blander to racer med helt forskellig arbejdsmæssig baggrund (f.eks. jagt og vagt), vil udfaldet være langt mere usikkert. Hvalpene får ikke altid "det bedste fra hver forælder" - ligesom man heller ikke kan forvente at få mørkebrune hvalpe, fordi man parrer en lysebrun og en sort hund. Tvært imod kan man risikere, at man får blandet to hundes forskellige egenskaber, som passer rigtig dårligt sammen, og derfor er det vigtigt at kende de egenskaber og behov en hunderace har, før du forelsker dig i en hundehvalp. Det kan vi hjælpe dig med - se mere i folderen "Vælg den rigtige hund" herunder:

Astma og allergi

Du kan læse mere om hunde og astma og allergi her på Astma-Allergi Danmarks hjemmeside

Hundeleksikon

Det kan være svært at vælge blandt alle de mange søde, smukke og charmerende hunderace der findes. Vi har gjort det lidt nemmere for dig at finde viden om de forskellige hunderacer ved at samle dem i et leksikon. Her kan du nemt finde information om de forskellige racers egenskaber.

Kontakt DKK

Dansk Kennel Klub
Parkvej 1
2680 Solrød Strand
56 18 81 00
post@dkk.dk
CVR 11 88 18 15

Bank

Betalinger til Dansk Kennel Klub
Reg. nr.: 9070 Konto: 1639581302
IBAN-nr: DK3090701639581302
SWIFT-kode: VRAADK21

Min side Presse Eksteriørdommer Dyrlæge Regler og instrukser Blanketter Specialklubber Privatlivspolitik Klubsystemer Få rabat som DKK medlem