En stamtavle eller stambog er en anetavle, dvs. hundens ”stamtræ” flere generationer bagud. Det er det arbejdsredskab, der har gjort mennesket i stand til målrette racerne mod at blive de meget forskellige hunde, vi har i dag, f.eks. jagthunde, slædehunde, vagthunde osv. Desuden viser stambogen den enkelte hunds sundheds-historie, prøve- og resultathistorik og meget mere i mange generationer.
Måske du har stødt på nogle af disse udsagn før? Du har måske selv tænkt eller sagt dem? Du tror måske endda stadig på en eller flere af dem?
Ikke desto mindre er alle udsagnene forkerte. Der er så meget mere i en stamtavle end du lige skulle tro. Og det er Dansk Kennel Klub’s fineste opgave – udover at sikre danske hundes ve og vel – at promovere avl med DKK-stamtavle og udbrede kendskabet til de mange fordele, der ligger i en stamtavle. For en stamtavle er MEGET mere end bare et stykke papir.
En stamtavle er først og fremmest DIN garanti for, at hunden er præcis den race, opdrætteren siger den er. Inden du får en hund, har du sikkert brug mange timer på at finde ud af hvilken race der passer ind i dit hjem og din hverdag. For hver race er forskellig og kan tilbyde noget forskelligt. Nogle har højt aktivitetsniveau, andre lavt. Nogle har meget jagtinstinkt, nogle slet intet. Nogle kræver meget pelspleje, nogle har næsten intet. Og ved at købe en hund med stamtavle får du dermed også en garanti for, at hunden hører ind under de typiske karakteristika for netop dén race. Ved køb af en hund med DKK-stamtavle får du en sikkerhed i, at hvalpen kommer fra et godt hjem med sunde og racetypiske forældre.
Ved køb af en hund uden stamtavle, f.eks. en blandingshund, kan du ikke vide dig sikker på hvad du får med hjem. Er blandingen efter to forældredyr med vidt forskellige pelstyper, aktivitetsniveauer eller arbejdsvillighed, kan du ikke være sikker på om du får en hund med et højt eller lavt aktivitetsniveau, om den er meget arbejdsvillig og samarbejdende eller vide dig sikker på, om pelsen bliver et mareridt at vedligeholde, fordi blandingen af en krøllet pels med en dobbeltpels med underuld er en umulig kombination. Dermed ikke sagt, at blandingshunde ikke kan være fantastiske hunde – for det kan de! – men hvis du vil være sikker på, hvad du får, så er en hund med DKK-stamtavle vejen frem.
For at opdrætte i Dansk Kennel Klub skal opdrætterne opfylde visse krav. Vi har dels avlskrav og avlsanbefalinger for opdræt i DKK og disse skal sikre sunde og racetypiske hvalpe. Avlskrav og -anbefalinger kan f.eks. omfatte fotografering for hofteledsdysplasi (HD), albueledsdysplasi (AD), osteochondritis dissecans (OCD), patella, øjenlysning, hjertescanning og præmiering på udstilling. Nogle racer har flere krav/anbefalinger, mens andre har få. Alle avlskrav og -anbefalinger bliver udarbejdet af specialklubberne i samarbejde med DKK og er baseret på data og klubbernes forståelse for netop deres race.
Hvalpe med forældredyr, der opfylder avlskravene, får en såkaldt ”Basis stambog”, mens hvalpe med forældredyr, der opfylder både avlskrav OG avlsanbefalinger, får en såkaldt ”Basis+ stambog”. Om hvalpene har den ene eller anden type stambog, er din måde at se hvilke krav opdrætteren har sørget for at forældredyrene opfylder. Hvalpe med Basis-stambog er bestemt ikke dårlige hvalpe OVERHOVEDET, men nogle opdrættere stiller ekstra høje krav til valget af forældredyr og disses sundhedsundersøgelser og eksteriørbedømmelser og det vil vi i DKK gerne honorere med en Basis+-stambog.
Den gamle myte om, at ”alle hunde med stamtavle er indavl” bliver ved opdræt i DKK også undermineret, da vi har visse krav ift. indavlskoefficienter. På vores selvbetjeningsplatform Hundeweb.dk kan opdrættere lave fiktive stamtavler med hunde de overvejer at parre og derved se indavlskoefficienten for netop den parring. Skulle nogle opdrættere vælge at lave parringer med en højere indavlskoefficient end anbefalingen – dette kan f.eks. begrundes med kvalitativ linjeavl – holder vi i DKK øje med dette og kan evt. udstede advarsler og i visse ekstreme tilfælde lave en sag mod en opdrætter.
Det andet udsagn ”Jeg gider ikke betale ekstra for en stamtavle. Hunden er jo den samme” kan desuden også undermineres, da selve stambogen koster under 300 kr.. Dét der koster er den bagvedliggende indsats, f.eks. en række undersøgelser, der udelukker hunde med arvelige sygdomme eller import af køle- eller frysesæd fra den anden side af jorden. I dag forholder det sig dog sådan, at hvalpe uden stamtavler koster mindst ligeså meget som hvalpe med stamtavler. Visse blandingshunde koster endda nogle gange det dobbelte af en hund med stamtavle, fordi den bliver kaldt noget ”smart” og opdrætterne af disse blandingshunde er dygtige til at markedsføre hvalpene, herunder f.eks. som frie for sygdomme og med den rigtige pels, selvom de reelt set ikke ved om dette er sandt.
Endnu en begrundelse for at købe hund med DKK-stamtavle, men som mange måske ikke tænker over, er hvis du gerne vil have en hund, der til en vis grad minder om en eller flere af racerne på den danske forbudsliste. Her kan det være en sikkerhed for dig, at du kan bevise med din hunds DKK-stamtavle, at den ikke er af – eller blandet med – en af racerne fra forbudslisten, hvis situationen skulle opstå.
I DKK vil vi selvfølgelig altid være fortalere for, at du køber en hund med stamtavle og ikke mindst, at du køber en hund med DKK-stamtavle.
Den vigtige pointe i det sidste er, at i dag kan hvem som helst med en computer lave en hjemmelavet stambog og selv opdigte, hvem der er forældre og bedsteforældre til din kommende hvalp.
Der er sågar privatpersoner, der har oprettet forretning på nettet, hvor hvem som helst – mod betaling naturligvis – kan oprette en stambog med de oplysninger, de selv har lyst til.
Men som Danmarks største stambogsførende organisation kan du altid stole på, at en stamtavle udstedt af Dansk Kennel Klub er den ægte vare og at din hunds stamtavle ikke bare er opdigtet, men er et ”stamtræ” bestående af rigtige hunde fra mange år tilbage, og at der bag den stamtavle er en opdrætter, der har lagt sit hjerte i, at netop din hund skal blive så sund og racetypisk som muligt.
Dansk Kennel Klub
Parkvej 1
2680 Solrød Strand
56 18 81 00
post@dkk.dk
CVR 11 88 18 15
Betalinger til Dansk Kennel Klub
Reg. nr.: 9070 Konto: 1639581302
IBAN-nr: DK3090701639581302
SWIFT-kode: VRAADK21