MENU

Alle hvalpe er søde

Hundehvalpe er søde og bløde – og vi ved godt, at de tisser på gulvet. Men det holder vel op en dag... Det giver også sig selv, at en hundehvalp kræver en hel del tid, når den lige er blevet installeret på matriklen – den skal vænne sig til sine nye omgivelser, at være væk fra hundemor og søskende og vante omgivelser, og den skal lære en hel masse, før den bliver en voksen hund.

Hunden og jeres nye dagligdag

Men den voksne hund kræver også meget tid hver dag, og du skal derfor overveje, hvordan den vil passe ind i din hverdag, før du anskaffer dig den. Overvej hvilke sammenhænge hunden kommer til at indgå i; Er du alene med hunden, eller skal den indgå i en stor familie med flere børn, små som store? Hvem skal være primus motor i opdragelse og træning? Hvem skal stå op om natten og gå ud at tisse med hvalpen? Hvem skal gå tur flere gange dagligt? Er hverdagen meget aktiv, og bliver hunden inddraget, eller vil hunden mest skulle være hjemme på begrænset plads?

Hvis hunden bliver anskaffet af hensyn til børnene i familien, skal du huske, at valget af hund og ikke mindst pasning og pleje altid er den voksnes ansvar. Børnene vil sikkert love at stå for både fodring og gåture, men nyhedens interesse fordamper ofte i takt med, at hvalpen vokser sig større. Og børn skal aldrig stå med ansvaret for træning og opdragelse selv.

Stor eller lille?

Store hunde er ikke lig med store problemer – ligesom små hunde ikke er en garanti for færrest udfordringer. Uanset størrelse har både små og store hunde samme behov for træning og opdragelse.

Det siger sig selv, at en stor hund alene i kraft af sin størrelse kan være en større udfordring at håndtere, og den spiser mere. En lille hund vil oftest være nemmere at tage med, når du skal på besøg – hvilket ofte kan være nødvendigt, fordi mange små hunde er skabt til selskab og bryder sig ikke om at være alene.

Bor du i lejlighed, sætter hundens størrelse også en naturlig begrænsning – tænk på, at store og tunge racer ikke har godt af at gå på trapper; det er belastende for hundens knogler og muskler, så den har brug for at blive båret til den er fuldt udvokset. Det er de færreste, der har lyst til at bære en fuldt udvokset Mastiff på 90 kg op på 5. sal!

Han eller tæve?

Tæver kan generelt være mere ustabile i temperamentet end hanhunde - tæverne er underlagt deres kønshormonelle cyklus, der for nogles vedkommende kan medføre mentale op- og nedture i en måneds tid op til en løbetid og to-tre måneder efter. Og selve løbetiden varer tre-fire uger cirka to gange om året og medfører pletter på gulvet og en uges tid, hvor tæven ikke skal have lov at løbe frit blandt hanhunde.

Generelt kan man sige, at hanhundens temperament bliver mere stabilt - når altså først han har vokset sig igennem sine lømmelalderen og sine modningsperioder. Statistisk set rekvirerer hanhundeejere i højere grad hjælp til adfærdsbehandlinger, fordi deres hanhund er problematisk i forhold til fremmede hanhunde, overdreven selvsikkerhed over for ejeren eller tendensen til at tro, at haven omfatter hele villakvarteret.

Meget eller lidt pels?

Der er stor forskel på hunderacer – også når det kommer til udseendet. Er du faldet for Lady i ”Lady og Vagabonden”, hendes store mørke øjne og bløde ører? Så spørg dig selv, om du kan opfylde hendes behov for pelspleje, ørepleje og trimning – har du selv tid og evner til at vaske og børste hunden så ofte, som det er nødvendigt? Eller skal du finde penge i budgettet til en professionel hundefrisør flere gange årligt? Eller bør du hellere vælge en race, der kræver et minimum af børstning?

Nogle racer fælder mere end andre, nogle har lang, blød pels, der kræver daglig soignering, andre har kort pels, som kræver mindre pleje. Overvej, hvad der passer til dig og din familie – og til din tid og pengepung.

Køb af hund

Hvilken race skal du vælge?

I Danmark har vi godt 300 forskellige registrerede hunderacer – og på verdensplan 600+. Før du køber en hundehvalp, skal du overveje, hvilken slags hund du skal have – og ikke mindst hvorfor. Gør op med dig selv, hvad det er for en race, du ønsker og hvorfor. Spørg dig selv, hvilke behov og forventninger du og din familie har til hunden. Og overvej, hvilke behov hundehvalpen kan have, når den bliver stor – og om det er behov, du eller I som familie kan opfylde.

Hundens egenskaber

Prøv at stille dig selv spørgsmålet: ”Hvad vil jeg synes er virkelig irriterende, uønsket, eller måske endda umuligt at acceptere ved en hund?” At den gør meget? At den ikke kan være alene hjemme? At den er svær at holde hjemme – selv bag et højt hegn? At den ikke bryder sig om hunde af samme køn? At den er så selvstændig, at den sjældent kommer, når du kalder, så du ALTID skal holde den i snor? At der skal bruges mindst to timer om ugen på pelspleje?

Og på den anden side så overvej hvad er det du leder efter i en hund, hvilken rolle skal den udfylde. Har du planer om at dyrke hundesport med hunden, eller vi I bare gerne ud og nyde naturen sammen.

Vær ærlig overfor dig selv . For din og hundens skyld - skriv evt. dine svar ned – så du ikke glemmer dem, når du først begynder at kigge på nuttede hvalpebilleder…Husk at bruge hovedet – og ikke hverken hjertet eller mavefornemmelsen – når du beslutter dig for at købe en hundehvalp.

Køb af hund

Købsaftale

DKK's købsaftale er obligatorisk ved handel med DKK stambogsførte hunde uanset om de er hvalpe eller voksne når der bliver solgt.
Du kan som køber med fordel bede om at få aftalen fremsendt på forhånd - dette giver dig chancen for at læse den igennem i ro og mag.

Når man sidder med den nye hvalp i skødet, er det ikke altid lige nemt at koncentrere sig om kontraktskrivning.

Udvalgte produkter

arrow_back_ios
arrow_back_ios

Hundens Bog

62,50 kr

Kontakt DKK

Dansk Kennel Klub
Parkvej 1
2680 Solrød Strand
56 18 81 00
post@dkk.dk
CVR 11 88 18 15

Bank

Betalinger til Dansk Kennel Klub
Reg. nr.: 9070 Konto: 1639581302
IBAN-nr: DK3090701639581302
SWIFT-kode: VRSPDK22 Handelsbetingelser Fortrydelsesformular

Min side Presse Eksteriørdommer Dyrlæge Regler og instrukser Blanketter Specialklubber Privatlivspolitik Klubsystemer Få rabat som DKK medlem