MENU

2 2 Hvalpe til salg

Cavalier King Charles Spaniel

Cavalier king charles spaniel er livlig, venlig og imødekommende over for voksne såvel som børn, fremmede og andre hunde. Det er en stilfærdig og behagelig selskabshund, som knytter sig til hele familien. Cavalier king charles spaniel er velegnet også hos lidt ældre, men stadig aktive mennesker, der ligesom den sætter pris på friske gåture. Den kan være lidt gøende.

Cavalier King Charles Spaniel

Om racen

Størrelse

Lille

Højde

31-33 cm for begge køn.

Temperament

Samarbejdende

Vægt

5,4-8 kg.

Pelspleje

Mellem

Aktivitesniveau

Mellem

Hjemland

Storbritannien.

Farver

Sort med tanfarvede aftegninger, ensfarvet rød, hvid med kastanjebrune partier (farven kaldes blenheim) eller trefarvet hvid-tan-sort.

Internationalt racenavn

Cavalier King Charles Spaniel.

FCI Gruppe

Gruppe 9 – Selskabshunde

Cavalier King Charles Spaniel

Leksikon

Mentalitet

Cavalier king charles spaniel er livlig, venlig og imødekommende over for voksne såvel som børn, fremmede og andre hunde. Det er en stilfærdig og behagelig selskabshund, som knytter sig til hele familien. Cavalier king charles spaniel er velegnet også hos lidt ældre, men stadig aktive mennesker, der ligesom den sætter pris på friske gåture. Den kan være lidt gøende.
Behov

Vær opmærksom på, at DKK’s opdrættere arbejder på at sikre sundheden hos cavalier king charles spaniel. Det betyder bl.a., at avlshundene regelmæssigt skannes for en arvelig hjertesygdom, der kan ramme racen. Mange opdrættere vælger desuden at gennemføre en række andre sundhedsundersøgelser, herunder DNA-test og MR-skanning, så husk derfor altid at spørge ind til forældrenes sundhed, når du er på udkig efter en hvalp.
Tips og trick til indlæring og håndtering

Cavalier king charles spanielen sætter stor pris på ejerens opmærksomhed og samarbejder gerne, når indsatsen belønnes hurtigt og varieret. Hold igen med godbidderne for at undgå overvægt og skift mellem leg og apportering. Træn venligt og kvikt i korte sekvenser.
Aktivitetsniveau og handleradius

Racen har brug for et socialt liv med nær menneskelig kontakt samt motion og mentalt stimulerende beskæftigelse. Den er glad for at lege, bruge sin næse og apportere. Ude er racen aktiv, elsker at bevæge sig og glad for at få nye positive oplevelser. Den har bevaret noget af de større spaniels vildtinteresse. Hjemme er den rolig og afslappet. Den er kontaktsøgende og tilpasser sig generelt familiens aktivitetsniveau.
Pels og pleje

Pelsen er lang, silkeagtig og glat eller let bølget. Den kræver jævnligt en grundig gennembørstning, og de fyldige behæng på bryst, ben, ører og hale skal helst friseres dagligt. Væn tidligt hunden til at blive puslet om, så det bliver en hyggestund for begge parter.
Oprindelse

Små dværgspaniels har været kendt i mere end tusind år. De blev især forbundet med den engelske kong Charles II i slutningen af 1600-tallet og med slægten Marlborough på Blenheim Castle hundrede år senere. Gennem 1800-tallet blev en kortnæset variant stadig mere populær under navnet king charles spaniel, og den langnæsede gik næsten i glemmebogen. Indtil en amerikaner i 1920'er udsatte pengepræmier til de bedste hunde af den gamle type. De fik så føjet ordet cavalier til racenavnet.

Cavalier King Charles Spaniel

Find en opdrætter

På koebhund.dk får du som kommende hvalpekøber mulighed for at komme i kontakt med Danmarks dygtigste og mest engagerede opdrættere indenfor alle hunderacer. Her kan du lede efter opdrættere af specifikke racer – eller du kan se, hvilke opdrættere på tværs af samtlige racer, der har hvalpe i nærheden af dig.

Vælg din hvalp og dens opdrætter med største omhu. Brug tid på at finde en opdrætter, du har tillid til og en god dialog med men husk, at opdrætteren også har ret til at sige nej - og de fleste opdrættere ønsker at se deres hvalpekøbere an, før de indgår aftale om salg af en hvalp.

Hundeweb.dk

Avlskrav

  • Hjerteundersøgelses krav:
    Afkom kan kun stambogsføres, såfremt begge forældre før parring har en officiel status, der er godkendt til avl, for MMVD (Myxomatøs Mitralklap sygdom) registreret i DKK.
    Ved hjerteundersøgelsen gradueres mislyden på en skala fra 0 til 6 og prolapsgraden på en skala fra 0 til 3.
    ​Godkendt er:
    * Mislyd 0 og 1, såfremt prolapsgraden ikke overstiger 2
    * Mislyd 2, såfremt prolapsgraden ikke overstiger 1
    ​Undersøgelsen kan tidligst foretages, når hunden er 18 måneder gammel, og den første undersøgelse er gyldig til hunden er 4 år og 2 måneder gammel.
    Forældredyr, der anvendes i avl efter de er fyldt 4 år, skal være hjerteundersøgt igen inden parring.
    Hjerteundersøgelsen kan kun foretages af godkendte dyrlæger, der scanner og optager undersøgelsen digitalt og derefter sender den ind til KU/SUND for evaluering.
  • Syringomyeliundersøgelse
    Afkom kan kun stambogsføres, såfremt begge forældre, før parring, har en officiel status, der er godkendt til avl, for SM (syringomyeli) registreret i DKK.
    Ved syringomyeliundersøgelsen gradueres syrinx på en skala fra 0 - 2 og i aldersgrupperne: c (12 mdr. – 3 år), b (3 år – 5 år), a (5 år- resten af livet).
    Begge forældredyr skal være undersøgt for syringomyeli efter de er fyldt 3 år og inden parring (dvs. have foretaget en b-scanning). Denne undersøgelse er gyldig, resten af livet.
    Godkendt er:
    * 3 – 5 år: status 0b og 1b
    Hvis hunden scannes igen, efter den er fyldt 5 år, er følgende resultater godkendt til avl:
    * 5 år+: status 0a og 1a
    For både a- og b-scanningsresultater gælder, at en hund med status 1 kun må parres med en hund med status 0.
    Hunde, der indgår i avl før de fylder 3 år, skal have en c-scanning registreret i DKK. Denne undersøgelse kan tidligst foretages, når hunden er 12 måneder gammel, og er gyldig til hunden er 3 år.
    Godkendt er:
    * 12 måneder – 3 år: status 0c.
    Status 1c kan ikke anvendes i avl, før der foreligger en godkendt b status. En 1c er altså IKKE kasseret, men må vente med at indgå i avl, til der foreligger en b scanning.
    Undersøgelser for syringomyeli kan kun foretages af MR-scanningsfaciliteter, der er godkendt af DKK og Cavalierklubben. Gradueringen af undersøgelserne kan kun foretages af personer, der er godkendt af DKK og Cavalierklubben.
  • Curly Coat Syndrom (CCS)
    Afkom kan kun stambogsføres, såfremt begge forældre før parring har en officiel DNA-test for Curly Coat Syndrom registreret i DKK. Påvist må ikke bruges i avl, bærere må parres med fri. En DNA-test for CCS gælder for livstid. Hvis begge forældredyr er registreret fri for CCS i DKK, registreres afkommet "Fri grundet forfædres DNA test".
  • Episodic Falling Syndrom (EFS)
    Afkom kan kun stambogsføres, såfremt begge forældre før parring har en officiel DNA-test for Episodic Falling Syndrom registreret i DKK. Påvist må ikke bruges i avl, bærere må parres med fri. En DNA-test for EFS gælder for livstid. Hvis begge forældredyr er registreret fri for EFS i DKK, registreres afkommet "Fri grundet forfædres DNA test".
  • Testikelstatus: Det skal på behørig vis dokumenteres, at faderen til et hvalpekuld har normale testikler på normal plads.
    Dette kan dokumenteres ved hjælp af en dyrlægeattest eller en præmiering på en FCI/DKK anerkendt udstilling/Eksteriørbedømmelse.
  • Etiske regler for avl: DKK’s etiske regler for avl af fysisk og mentalt sunde hunde skal være overholdt. Se reglerne her
  • Der henvises herudover til DKK’s stambogsføringsregler. Se reglerne her

Indført: 01.08.2023 - Er gældende indtil 31. maj 2024, hvor avlsreglerne tages op til fornyet overvejelse. Avlskrav forlænget til den 01.08.2025.

Avl med udenlandske hunde

Hvis en udenlandsk avlshund befinder sig i Danmark på en dispositionserklæring, skal den opfylde racens danske avlsrestriktioner.

Ved parringer i udlandet eller hvis en udenlandsk hanhund opholder sig kortvarigt i Danmark uden en dispositionserklæring, skal både tævens og hanhundens ejere på en "TRO- OG LOVEERKLÆRING" fra DKK godtgøre, at den udenlandske hanhund opfylder hjemlandets avlskrav.

Udenlandske avlspartnere, der ikke er DNA testet for CCS og EFS, kan kun benyttes hvis den danske avlspartner er genetisk fri for disse sygdomme.

Fremstilling af hunde uden stamtavle

Cavalier king charles spaniel kan fremstilles med henblik på at få en åben stamtavle og komme i DKK’s x-register og herigennem opnå godkendelse af stambogsføring. Start ansøgningen og læs mere her

Kontakt DKK

Dansk Kennel Klub
Parkvej 1
2680 Solrød Strand
56 18 81 00
post@dkk.dk
CVR 11 88 18 15

Bank

Betalinger til Dansk Kennel Klub
Reg. nr.: 9070 Konto: 1639581302
IBAN-nr: DK3090701639581302
SWIFT-kode: VRSPDK22 Handelsbetingelser Fortrydelsesformular

Min side Presse Eksteriørdommer Dyrlæge Regler og instrukser Blanketter Specialklubber Privatlivspolitik Klubsystemer Få rabat som DKK medlem