MENU

7 Hvalpe til salg

Sankt Bernhardshund, langhåret

Et venligt og roligt væsen gør den store og tunge hund til en udmærket familiehund. Den er tålmodig over for børn, hvis den allerede fra hvalp er vant til børn. Over for familien er den trofast og hengiven, og kan i enkelte situationer være både vagtsom og beskyttende for sin familie. Er dog mere beskytterhund end vagthund.

Sankt Bernhardshund, langhåret

Om racen

Størrelse

Stor

Højde

Hanner 70-90 cm. Tæver 65-80 cm.

Temperament

Samarbejdende

Vægt

50-90 kg.

Pelspleje

Mellem

Aktivitesniveau

Lavt

Hjemland

Schweiz.

Farver

Hvid med mindre eller større rødbrune pletter til gennemgående rødbrun saddel over ryg og flanker.

Internationalt racenavn

St. Bernhardshund eller Bernhardiner.

FCI Gruppe

Gruppe 2 – Schnauzere, pinschere, molosser og sennenhunde

Sankt Bernhardshund, langhåret

Leksikon

Mentalitet

Et venligt og roligt væsen gør den store og tunge hund til en udmærket familiehund. Den er tålmodig over for børn, hvis den allerede fra hvalp er vant til børn. Over for familien er den trofast og hengiven, og kan i enkelte situationer være både vagtsom og beskyttende for sin familie. Er dog mere beskytterhund end vagthund.
Behov

Racen har ikke noget stort løbebehov, men skal dog alligevel motioneres regelmæssigt og fornuftigt. Navnlig under opvæksten, skal den fodres og motioneres med omtanke, grundet den hurtige tilvækst. Den foretrækker at opholde sig udendørs, men har ikke noget imod at være indendørs. En bernhard elsker at være der, hvor dens mennesker er.
Tips og trick til indlæring og håndtering

Samarbejdsvillig og som oftest positiv over for indlæring. Skal opdrages venligt og roligt med masser af belønninger. Træn konsekvent, men uden hårdhed, og i korte sekvenser. Dette skal ske snarest efter overtagelsen fra hvalp, da det er afgørende for at håndtere den udvoksede store hund. Udnyt gerne racens fine lugtesans til øvelser, der stimulerer den mentalt.
Aktivitetsniveau og handleradius

En sindig hund, som dog har stor glæde af at bruge sine kræfter, fx til at trække en vogn, hvilket kommer hele familien til gode på ture i det fri. Den retter sig gerne efter anvisninger og holder i almindelighed nær kontakt til sine mennesker. Er meget flexibel m.h.t. familiens aktivitetsniveau.
Pels og pleje

Racen forekommer i to pelsvarianter, begge tætte med en tyk og beskyttende underuld. Den langhårede er glat eller let bølget, den korthårede tilliggende og hårdere i strukturen. Begge skal jævnligt børstes grundigt igennem. Øjenomgivelserne kan kræve opmærksomhed, såfremt de er for åbne/løse.
Oprindelse

Alpine mastiffer kom til Schweiz med romerske soldater. Det vides med sikkerhed, at i klostret i Sankt Bernhard passet holdt man allerede i 1660 godmodige rød-hvide bondehunde som trækhunde. Disse blev angiveligt brugt som redningshunde på klostret og var i øvrigt korthårede. Sankt bernhardshunden, som vi kender den i dag, er meget større end oprindeligt, men er på vej til at ligne den oprindelige bjerghund. En stor imposant, men lettere model, som kan færdes og arbejde i bjergene. Den langhårede variant blev formodentlig skabt for at få blodfornyelse via indkrydsning af en nu uddød race, den langhårede walliser hyrdehund. Det viste sig senere, at den langhårede ikke fungerede i sneen, grundet for megen is i pels og mellem tæerne.

Sankt Bernhardshund, langhåret

Find en opdrætter

På koebhund.dk får du som kommende hvalpekøber mulighed for at komme i kontakt med Danmarks dygtigste og mest engagerede opdrættere indenfor alle hunderacer. Her kan du lede efter opdrættere af specifikke racer – eller du kan se, hvilke opdrættere på tværs af samtlige racer, der har hvalpe i nærheden af dig.

Vælg din hvalp og dens opdrætter med største omhu. Brug tid på at finde en opdrætter, du har tillid til og en god dialog med men husk, at opdrætteren også har ret til at sige nej - og de fleste opdrættere ønsker at se deres hvalpekøbere an, før de indgår aftale om salg af en hvalp.

Sankt Bernhardshund, langhåret

Dokumenter

Hundeweb.dk

Avlskrav

  • HD: Afkom kan kun stambogsføres, såfremt begge forældre før parring har en officiel HD-status registreret i DKK.
    En hund med HD grad D kan undtagelsesvis benyttes i avl, hvis opdrætteren vurderer, at hundens samlede bidrag til racen vil være positivt. Avlspartneren skal i så tilfælde altid være HD fri (grad A eller B)
    Hunde med status E må ikke anvendes i avl.
  • AD: Afkom kan kun stambogsføres, såfremt begge forældre før parring har en officiel AD-status registreret i DKK.
    En hund med AD grad 3 kan undtagelsesvis benyttes i avl, hvis opdrætteren vurderer, at hundens samlede bidrag til racen vil være positivt. Avlspartneren skal i så tilfælde altid være AD fri (grad 0)
  • Testikelstatus: Det skal på behørig vis dokumenteres, at faderen til et hvalpekuld har normale testikler på normal plads.
    Dette kan dokumenteres ved hjælp af en dyrlægeattest eller en præmiering på en FCI/DKK anerkendt udstilling/Eksteriørbedømmelse.
  • Etiske regler for avl: DKK’s etiske regler for avl af fysisk og mentalt sunde hunde skal være overholdt. Se reglerne her

Der henvises herudover til DKK’s stambogsføringsregler. Se reglerne her

Avlsanbefalinger

For at få Basis+ stambøger skal følgende, udover ovenstående alvskrav, være opfyldt:

  1. Begge forældredyr skal før parring have HD status A, B eller C registreret i DKK. Hvis den ene forælder har HD status C skal den anden have HD status A eller B.
  2. Begge forældredyr skal før parring have AD status 0, 1 eller 2 registreret i DKK. Summen af forældredyrenes AD status må ikke være større end 2.
  3. Begge forældredyr skal før parring være præmieret på en FCI/DKK anerkendt udstilling med mindst Very Good

Varianter

Må parres med Sankt Bernhardshund, korthåret.
Racen kan flyttes til Sankt Bernhard, korthåret efter en dommers skriftlige udtalelse om hundens hårlag på en anerkendt FCI udstilling fra juniorklassen.

Kontakt DKK

Dansk Kennel Klub
Parkvej 1
2680 Solrød Strand
56 18 81 00
post@dkk.dk
CVR 11 88 18 15

Bank

Betalinger til Dansk Kennel Klub
Reg. nr.: 9070 Konto: 1639581302
IBAN-nr: DK3090701639581302
SWIFT-kode: VRSPDK22 Handelsbetingelser Fortrydelsesformular

Min side Presse Eksteriørdommer Dyrlæge Regler og instrukser Blanketter Specialklubber Privatlivspolitik Klubsystemer Få rabat som DKK medlem