MENU

2 Hvalpe til salg

Shetland Sheepdog

Shetland sheepdog er en livlig, kvik og opmærksom hund. Den er generelt yderst social og kontaktsøgende, og den er derfor meget nem at opdrage. Over for familien er den hengiven og loyal. Over for fremmede kan den virke noget reserveret, og den ønsker i hvert fald selv at bestemme, hvor og hvornår den vil hilse på hvem. Kan være noget gøende.

Shetland Sheepdog

Om racen

Størrelse

Lille

Højde

Hanner 35-39 cm. Tæver 33-38 cm.

Temperament

Moderat

Vægt

6-7 kg.

Pelspleje

Højt

Aktivitesniveau

Højt

Hjemland

Storbritannien.

Farver

Zobel, trefarvet, blue merle eller sort/hvid med hvide aftegninger samt sort med tan aftegninger.

Internationalt racenavn

Shetland Sheepdog med kælenavnet Sheltie.

FCI Gruppe

Gruppe 1 – Hyrde og Kvæghunde

Shetland Sheepdog

Leksikon

Mentalitet

Shetland sheepdog er en livlig, kvik og opmærksom hund. Den er generelt yderst social og kontaktsøgende, og den er derfor meget nem at opdrage. Over for familien er den hengiven og loyal. Over for fremmede kan den virke noget reserveret, og den ønsker i hvert fald selv at bestemme, hvor og hvornår den vil hilse på hvem. Kan være noget gøende.
Behov

For at udvikle sine bedste egenskaber kræver en Shetland sheepdog et socialt liv i nær kontakt med familien og med mulighed for nye oplevelser af positiv karakter. En shetland sheepdog er meget glad for at bevæge sig frit.
Tips og trick til indlæring og håndtering

En shetland sheepdog er arbejdsvillig og meget lærenem, når blot indlæringen foregår på en positiv, varieret og tempofyldt måde. Begynd tidligt - gerne på et blandet hold med hunderacer af samme type - beløn rigeligt og undgå enhver form for fysisk pres.
Aktivitetsniveau og handleradius

Sheltien er ingen skødehund, men trives bedst i en aktiv familie, som tilgodeser dens store aktivitetsbehov. Den har behov for megen motion og mulighed for at lege, men den er samtidig tilpasningsdygtig og holder sig som regel tæt til sin "flok".
Pels og pleje

Man må være forberedt på nogen pelspleje. Navnlig den fyldige brystpels og benenes faner skal børstes og friseres grundigt med få dages mellemrum for ikke at danne filtre, som samler snavs og er ubehagelige for hunden. Pelsen er dog ikke direkte vanskelig at holde.
Oprindelse

Shetlandsøerne nord for Skotland er berømte for deres små heste, køer og får. Og for de små hunde, som oprindelig blev bragt til øerne sammen med vikingerne fra Island omkring år 800. Racen er helt sikkert i slægt med den islandske fårehund, men der er i tidens løb også indkrydset både dværgspaniels og dværgspidser. På øerne skulle hundene holde græssende får ude fra haver og marker, og de skulle holde rotter og mus fra dørene på gårdene. I dag er sheltien en værdsat selskabs- og sportshund.

Shetland Sheepdog

Find en opdrætter

På koebhund.dk får du som kommende hvalpekøber mulighed for at komme i kontakt med Danmarks dygtigste og mest engagerede opdrættere indenfor alle hunderacer. Her kan du lede efter opdrættere af specifikke racer – eller du kan se, hvilke opdrættere på tværs af samtlige racer, der har hvalpe i nærheden af dig.

Vælg din hvalp og dens opdrætter med største omhu. Brug tid på at finde en opdrætter, du har tillid til og en god dialog med men husk, at opdrætteren også har ret til at sige nej - og de fleste opdrættere ønsker at se deres hvalpekøbere an, før de indgår aftale om salg af en hvalp.

Hundeweb.dk

Avlskrav

  • Øjen: Hvalpe kan ikke registreres i DKK, medmindre begge forældre før parring er undersøgt af et medlem af Den Danske Dyrlægeforenings øjenpanel eller anden af DKK godkendt øjendyrlæge og har en status for CEA registreret i DKK.
    Det optimale tidspunkt for undersøgelse for CEA/CRD er i hvalpens 7.- 9. leveuge og for CEA/COLOBOM efter 12 måneders alderen.
    For at opfylde øjenkravet skal begge forældredyr være øjenundersøgt efter de er fyldt 12 måneder, men det er ikke et krav, at de også er undersøgt i 7-9. leveuge.
    Hvis der én gang er påvist CEA, gælder diagnosen for livstid.
    BEMÆRK: Denne restriktion er indført den 1. januar 2011 og gælder for alle hunde i racen. Restriktionen er tidsbegrænset foreløbig og genforhandles med specialklubben efter 5 år. Restriktionen er forlænget med yderligere 5 år fra 1. januar 2019 og er dermed gældende til 31.12.2023. Restriktionen er fra maj 2024 gjort permanent og skal ikke genforhandles.
  • Farveavl: To Shetland Sheepdogs med farven blue merle må ikke parres sammen og en Shetland sheepdog med farven blue merle må ikke parres med en zobel.
  • Testikelstatus: Det skal på behørig vis dokumenteres, at faderen til et hvalpekuld har normale testikler på normal plads.
    Dette kan dokumenteres ved hjælp af en dyrlægeattest eller en præmiering på en FCI/DKK anerkendt udstilling/Eksteriørbedømmelse.
  • Etiske regler for avl: DKK’s etiske regler for avl af fysisk og mentalt sunde hunde skal være overholdt. Se reglerne her

Der henvises herudover til DKK’s stambogsføringsregler. Se reglerne her

Indført 01.11.2021

Avlsanbefalinger

For at få Basis+ stambøger skal følgende, udover ovenstående avlskrav, være opfyldt

  1. Begge forældredyr skal før parring være øjenundersøgt af et medlem af Den Danske Dyrlægeforenings øjenpanel eller anden af DKK godkendt øjendyrlæge og fundet fri for tegn på PRA og Sheltieretinopati (Slowly Progressive Retinopathy, SPR). Undersøgelsen kan tidligst foretages når hunden er 12 måneder gammel. Forældredyr, der ønskes anvendt i avl efter de er fyldt 5 år, skal være øjenundersøgt igen inden parring. Er hunden øjenundersøgt indenfor de sidste 12 mdr. før 5 års dagen, er dette dog tilstrækkeligt.
  2. Mindst ét af forældredyrene skal før parring være registreret fri for CEA i DKK ved øjenlysning. Hvis der udover øjenlysningsresultatet også er registreret en DNA status for CEA på hunden, skal den også være fri.
  3. Begge forældre skal før parring være præmieret på en FCI/DKK anerkendt udstilling med mindst Very Good.*

* Frem til den 13. maj 2015 var det muligt at erstatte en udstillingspræmiering på mindst Very Good med dokumentation for at hunden opfyldte racens idealmål (37 cm. for hanner og 35,5 cm. for tæver +/- 2,5 cm.). Måling skulle være foretaget af en autoriseret eksteriørdommer og registreret hos DKK.

Parringer der er foretaget efter den 13. maj 2015, men hvor det ene eller begge forældredyr er blevet godkendt ved en måling foretaget før den 13. maj 2015, opfylder stadig avlsanbefalingernes punkt 3.

Kontakt DKK

Dansk Kennel Klub
Parkvej 1
2680 Solrød Strand
56 18 81 00
post@dkk.dk
CVR 11 88 18 15

Bank

Betalinger til Dansk Kennel Klub
Reg. nr.: 9070 Konto: 1639581302
IBAN-nr: DK3090701639581302
SWIFT-kode: VRSPDK22 Handelsbetingelser Fortrydelsesformular

Min side Presse Eksteriørdommer Dyrlæge Regler og instrukser Blanketter Specialklubber Privatlivspolitik Klubsystemer Få rabat som DKK medlem